500 πειραγμένες αντλίες LPG εντοπίστηκαν στους ελέγχους

.
Περίπου 500 «πειραγμένες» αντλίες υγραερίου (LPG) σε πρατήρια υγρών καυσίμων σε όλη την Ελλάδα εντόπισαν οι έλεγχοι της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, που πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Ανάπτυξης. Ηδη ανακλήθηκε η έγκριση κυκλοφορίας των συγκεκριμένων αντλιών και διερευνάται η επιβολή κυρώσεων.
Πρόκειται για τις αντλίες LPG τύπου Falcon First, προέλευσης Τουρκίας, οι οποίες όπως ανακοίνωσε χθες η γενική γραμματεία Βιομηχανίας, δεν συμμορφώνονται με τις διατάξεις για τους διανομείς υγραερίου, καθώς έχουν τη δυνατότητα μη εγκεκριμένης ηλεκτρονικής ρύθμισης της λειτουργίας τους. Ετσι, ο πρατηριούχος με τις κατάλληλες «παρεμβάσεις» μπορεί να ρυθμίσει την ποσότητα υγραερίου που παραδίδει σε βάρος του καταναλωτή.
Οι αντλίες λειτουργούν κατά παράβαση των προβλεπόμενων διατάξεων και των όρων του πιστοποιητικού συμμόρφωσης από αναγνωρισμένο φορέα πιστοποίησης της Ε.Ε.
«Τέτοιες πρακτικές πλήττουν βάναυσα τις εμπορικές συναλλαγές και το εισόδημα των καταναλωτών», τονίζει η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας. Ηδη έχει ανακληθεί η έγκριση κυκλοφορίας των συγκεκριμένων αντλιών υγραερίου, ενώ συνεχίζονται οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών ενεργειών, καθώς και της επιβολής των κυρώσεων. Aνάλογα προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε προγενέστερους ελέγχους του υπουργείου σε αντλίες υγρών καυσίμων.