Μετατροπή οχήματος σε αεριοκίνητο: Τι πρέπει να ξέρετε

.


Μπορεί βάσει του κόστους του φυσικού αερίου η συγκεκριμένη λύση να είναι συμφέρουσα, συγκριτικά με τις λύσεις της βενζίνης και του υγραερίου, όμως ένας οδηγός πριν λάβει την τελική του απόφαση για το καύσιμο με το οποίο θα κινηθεί το όχημά του θα πρέπει να συνυπολογίσει το κόστος μετατροπής του ώστε να «καίει» το συγκεκριμένο καύσιμο (σε περίπτωση που οι εργοστασιακές του προδιαγραφές είναι για άλλο καύσιμο).

Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή,  οι τιμές για τα συστήματα αεριοκίνησης στα ΙΧ ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ (και φτάνουν έως και τα 2.000 ευρώ), ενώ στα ελαφρά φορτηγά από τα 1.700 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν τη σχετική έρευνα αγοράς αναφορικά με την εταιρία που θα επιλέξουν για τη μετατροπή του οχήματός τους, δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αντικείμενο αρκετά καινούριο για την Ελλάδα, με την εμπειρία ακόμη να είναι μικρή.

Πάντως η μετατροπή ενός ΙΧ με σύστημα αεριοκίνησης απαιτεί κάποιο χώρο και σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται να καταλάβει όλο σχεδόν το χώρο του πορτ-μπαγκάζ.

Η λύση των διαθέσιμων χώρων για ΙΧ με φυσικό αέριο έρχεται μόνο από τα εργοστασιακά μοντέλα στα οποία συνήθως έχουν τοποθετηθεί οι φιάλες αερίου στο πάτωμα, με αποτέλεσμα να υπάρχει πορτ-μπαγκάζ και βέβαια να μη φαίνεται τίποτα.

Φορτηγά

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μεγάλο όφελος από τη χρήση φυσικού αερίου βρίσκεται στα φορτηγά, καθώς εκεί καταγράφονται πολύ υψηλές καταναλώσεις και οι διαφορές μεταξύ των τιμών στα δύο καύσιμα είναι κυριολεκτικά τεράστιες.


Το κόστος μετατροπής των φορτηγών με φυσικό αέριο το κόστος ξεκινά από τις 6.000 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξει ακόμη και τις 12.000 ευρώ ανάλογα με τις απαιτήσεις των πελατών.