Η ΔΕΠΑ ανοίγει την αγορά αεριοκίνησης στην Ελλάδα - Έρχονται τα πρώτα πρατήρια

.
Με στόχο να εφοδιάζει το 20% του στόλου των αυτοκινήτων που θα κινείται στους δρόμους το 2020 με φυσικό αέριο προσφέροντας ένα φθηνό και περισσότερο φιλικό καύσιμο στους οδηγούς, η ΔΕΠΑ κάνει το μεγάλο βήμα και βγαίνει στην αγορά της αεριοκίνησης.

Σχεδιάζει να δημιουργήσει 12 - 14 πρατήρια μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου και να αυξήσει περαιτέρω τον αριθμό τους, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί αυτό το πλάνο.
Το φυσικό αέριο δεν έχει καμία σχέση με το υγραέριο που τοποθετούν οι οδηγοί στα αυτοκίνητά τους για οικονομία. Είναι φυσικό αέριο όπως αυτό που ζεσταίνει τα σπίτια το χειμώνα, αλλά σε συμπιεσμένη μορφή. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα όπως παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση της ΔΕΠΑ, που έγινε πρόσφατα παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΚΑ, είναι:

* Πρόκειται για το φθηνότερο από όλα τα καύσιμα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η ΔΕΠΑ, το καύσιμο είναι κατά μέσον όρο (διεθνώς) περίπου 66% φθηνότερο από την αντίστοιχη ποσότητα βενζίνης και περίπου 33% φθηνότερο κατά μέσον όρο, διεθνώς, από το ντίζελ.

* Στην Ελλάδα ειδικότερα όμως, με βάση τις τρέχουσες τιμές, το φυσικό αέριο είναι φθηνότερο κατά 50% και πλέον από την τιμή τού ντίζελ κίνησης και περίπου 30% φθηνότερο από την αντίστοιχη ποσότητα υγραερίου.

* Το άλλο πλεονέκτημα είναι ότι το φυσικό αέριο έχει αποδειχθεί πιο αποδοτικό καύσιμο «με απόδοση που αντιστοιχεί σε βενζίνη 105 οκτανίων», σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΠΑ. Αυτό έχει ως συνέπεια φθηνότερο κόστος συντήρησης, λένε από τη ΔΕΠΑ.


* Είναι φιλικότερο από όλα τα ανταγωνιστικά καύσιμα για το περιβάλλον.