Οδηγίες για τους οδηγούς υγραεριοκίνητων οχημάτων

.

Έναν λεπτομερή κατάλογο με οδηγίες προς τους οδηγούς υγραεριοκίνητων αυτοκινήτων κατήρτισε η Ένωση Αερίων-Εναλλακτικών Καυσίμων Αυτοκινήτων Ελλάδος «Αεριοκίνηση».

Όπως συστήνει η Ένωση:

-Σε περίπτωση που “μείνατε” από υγραέριο, γυρίστε τον διακόπτη επιλογής καυσίμου στην βενζίνη (αν το σύστημα δεν γυρίζει αυτόματα) και συνεχίστε την πορεία σας (με βενζίνη) μέχρις ότου ανεφοδιαστείτε σε πρατήριο autogas.

-Πριν από την πλήρωση της δεξαμενής (φιάλης) του αυτοκινήτου σας στο πρατήριο autogas σβήστε τον κινητήρα του αυτοκινήτου σας και απενεργοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο. Κατά τον ανεφοδιασμό με υγραέριο μην καπνίζετε.

-Ζητείστε από τον εγκαταστάτη μηχανικό της συσκευής υγραερίου στο αυτοκίνητό σας, να σας ενημερώσει για την λειτουργία των μηχανισμών ασφαλείας του συστήματος.

-Συντηρείτε σύμφωνα με τις οδηγίες του εξειδικευμένου μηχανικού σας το σύστημα υγραερίου. Σε περίπτωση ενδεχόμενης δυσλειτουργίας ή βλάβης, απευθυνθείτε στο ειδικό συνεργείο υγραερίου αυτοκινήτων.

-Μην επιτρέπετε σε οποιονδήποτε να παρεμβαίνει στο σύστημα υγραερίου. Για συντήρηση ή επισκευή του συστήματος απευθύνεστε μόνο σε εξειδικευμένους μηχανικούς και συνεργεία υγραερίου αυτοκινήτων. Τέτοια συνεργεία υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα παλαιά πρατήρια υγραερίου, υπάρχει δε και μεγάλος αριθμός ανεξάρτητων συνεργείων και τεχνικών.

-Σε περίπτωση αντικατάστασης κύριου στοιχείου του εξοπλισμού υγραερίου (δεξαμενή, ηλεκτροβαλβίδα, πολυβαλβίδα, ρυθμιστής πίεσης “πνεύμονας”), ζητάτε η αντικατάσταση να γίνεται σύμφωνα προς την Υ.Α. 18586/698 (ΦΕΚ 411/29-3-2000) ΤΟΥ Υπουργού Μεταφορών, για την οποία είναι ενημερωμένοι οι εξειδικευμένοι τεχνίτες και τα συνεργεία υγραεριοκίνησης.

-Η δεξαμενή (φιάλη) πρέπει να αντικαθίσταται με καινούργια κατά την συμπλήρωση δεκαετίας από την ημερομηνία κατασκευής που αναγράφεται στο περίβλημά της.

-Έχετε πάντοτε στο αυτοκίνητό σας πυροσβεστήρα σκόνης, όπως ο Νόμος απαιτεί, για κάθε όχημα, ανεξαρτήτως καυσίμου που χρησιμοποιεί.

-Μην αμελείτε μετά την προσθήκη συστήματος υγραερίου στο όχημά σας να προβείτε στην διαδικασία ελέγχου στο Κ.Τ.Ε.Ο. και, συμπλήρωσης της άδειας κυκλοφορίας του, στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και ακολούθως όποτε πηγαίνετε στο Κ.Τ.Ε.Ο. για επανέλεγχο, μην αμελείτε να έχετε εφοδιαστεί προηγουμένως με σχετική βεβαίωση, από τεχνικό υγραερίου αυτοκινήτων.