Europegas Cyprus: Ξεκάθαρα θέλουν να πλήξουν την υγραεριοκίνηση

.
Την άποψη ότι ξεκάθαρα θέλουν να πληγεί η υγραεριοκίνηση πριν καν αρχίσει να εφαρμόζεται, εξέφρασε στο Capital.com.cy ο Φίλιππος Κολλίτσης Managing Director της Europegas Cyprus Ltd, αποκλειστικός προμηθευτής των συστημάτων υγραεριοκίνησης LPG - CNG EUROPEGAS στη Κύπρο.
Η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ που επιβλήθηκε στο υγραέριο κίνησης από 5% σε 19%, ήταν η κινητήριος δύναμη για να επικοινωνήσουμε με έναν από τους "μετρημένους στα δάκτυλα” επιχειρηματίες της Κύπρου που έχουν επενδύσει στα συστήματα τοποθέτησης υγραεριοκίνησης και παροχής τεχνογνωσίας σε μηχανικούς αυτοκινήτων για την τοποθέτηση του.
Η αύξηση του ΦΠΑ στο υγραέριο κίνησης, θα οδηγήσει την τιμή του λίτρου κοντά στα 70 λεπτά το λίτρο, σημείωσε ο ιδιοκτήτης της Europegas ερωτηθείς "εάν θα πάει στην τσέπη του κράτους ή των επιτηδείων”. Συνάμα ο manager director προσέθεσε ότι αυτή η αύξηση είναι ένα αντικίνητρο στον επικείμενο αγοραστή εάν και εφόσον επιτραπεί η υγραεριοκίνηση.
Ο κ. Κολλίτσης παρουσίασε ένα πλάνο με το οποίο η απελευθέρωση της υγραεριοκίνησης στην Κύπρο θα φέρει μόνο οφέλη. Ειδικότερα, εκτίμησε ότι θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας στην αγορά του αυτοκινήτου και το κράτος θα επωφεληθεί από την καταβολή ΦΠΑ από τις εγκαταστάσεις του. Διότι όπως σημείωσε, τα οχήματα που θα κινούνται με υγραέριο θα πρέπει να είναι καταγεγραμμένα και να περάσουν από έλεγχο MOT. "Παρανομίες στις τοποθετήσεις υγραερίου δεν θα υπάρξουν και το κράτος θα επωφεληθεί άμεσα με την απελευθέρωση της υγραεριοκίνησης”, σημείωσε.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η υγραεριοκίνηση δεν έχει επιτραπεί ακόμα στην Κύπρο για πολιτικά μα και εταιρειών πετρελαιοειδών συμφέροντα. Σε αυτό συνεπικουρεί το γεγονός ότι οι πολιτικοί θεωρούν ότι το κόστος κίνησης ενός υγραεριοκίνητου οχήματος θα είναι πιο υψηλό.
Αντιτίθεται κατηγορηματικά σε αυτή την άποψη ο ιδιοκτήτης της Europegas, διότι όπως ανέφερε, "επιβεβαιώνεται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιτρέπεται η υγραεριοκίνηση, ότι το κόστος κίνησης των υγραεριοκίνητων είναι στο μισό από αυτό των οχημάτων που κινούνται με βενζίνη”.
Η τιμή του LPG ανα χώρα:
gas
Η περιβαλλοντολογική συνείδηση στην επικοινωνία μας ήταν διάχυτη, διότι έθιξε πολλές φορές το θέμα για την μείωση ρύπων που επιτυγχάνει ένα όχημα κινούμενο με LPG και το παραβλέπουν. Η μείωση ρύπων φτάνει το 60% για το κάθε όχημα, σε μια χώρα που δεν έχει και τα εύσημα για τις λιγότερο ρυπογόνες, τόνισε.
Η τοποθέτηση LPG σε ένα όχημα κοστίζει περίπου από 700 ευρώ μέχρι 1800 ανάλογα τον τύπο του οχήματος και του κινητήρα.
Η υγραεριοκίνηση αναμένεται να επιτραπεί στις αρχές του 2016 και η εταιρεία θα αρχίσει να εφαρμόζει τα συστήματα υγραερίου στα αυτοκίνητα όχι πλέον πιλοτικά.