Επέκταση στο LNG μικρής κλίμακας μελετά η ΔΕΠΑ

.
Θετικά αντιμετωπίζει η διοίκηση της ΔΕΠΑ την προοπτική να επεκταθεί στην αγορά του μικρής κλίμακας φυσικού αερίου -LNG (small scale LNG), που αναπτύσσεται με γρήγορους ρυθμούς σε ΕΕ και ΗΠΑ για την τροφοδοσία οχημάτων, πλοίων και απομονωμένων δικτύων.
Σύμφωνα με εισήγηση του διευθυντή Εταιρικής και Στρατηγικής Ανάπτυξης της ΔΕΠΑ Γιώργο Πολυχρονίου σε ενεργειακό συνέδριο, η ΔΕΠΑ έχει εντάξει στον επιχειρησιακό της σχεδιασμό το LNG μικρής κλίμακας, για την τροφοδοσία περιοχών εκτός δικτύου, όπως είναι τα νησιά και η Δυτική Ελλάδα.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την ανάπτυξη της δραστηριότητας αυτής, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξασφάλιση του ομαλού εφοδιασμού και ο καλός σχεδιασμός της εφοδιαστικής αλυσίδας, προκειμένου να ικανοποιεί τις χρήσεις του LNG στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές με τον οικονομικότερο δυνατό τρόπο.
Πάντως και με δεδομένες τις σχετικά υψηλές απαιτήσεις για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και τις μετατροπές στα μηχανοστάσια των πλοίων, προϋπόθεση για την προώθηση παρόμοιων προγραμμάτων είναι η εξασφάλιση κατάλληλων εργαλείων χρηματοδότησης, ιδίως στις αρχικές τους φάσεις, και όταν οι καταναλώσεις θα είναι σχετικά χαμηλές.
Τέλος να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι Ευρωπαίοι διαχειριστές δικτύων, επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στην τροφοδοσία φορτηγών οδικών μεταφορών με τη δημιουργία ειδικών πρατηρίων LNG, όπως και στη δημιουργία μονάδων bunkering για την τροφοδοσία εμπορικών πλοίων.
Στην Ελλάδα τη δημιουργία υποδομής στην Ρεβυθούσα για την πλήρωση βυτιοφόρων που θα μεταφέρουν οδικώς LNG για την τροφοδοσία απομονωμένων δικτύων, μελετά ο ΔΕΣΦΑ.