Λεωφορεία φυσικού αερίου φέρνει στη Βαρσοβία η Gazprom

.


Οι δημόσιες συγκοινωνίες στη Βαρσοβία, πρωτεύουσα της Πολωνίας, γίνονται όλο και πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Η δημοτική επιχείρηση μεταφορών της Βαρσοβίας, Miejskie Zakłady Autobusowe (MZA), αποφάσισε να προσθέσει στον στόλο της 35 λεωφορεία με καύσιμο LNG.

Η Gazprom Germania, θυγατρική της Gazprom Export LLC, και η πολωνικής εταιρεία παρέχουν την τεχνογνωσία τους και επενδύουν στο λανσάρισμα του φυσικού αερίου στον κλάδο μεταφορών της Πολωνικής αγοράς. Ήδη από τον Οκτώβριο, οι
εταιρείες λανσάρισαν τα πρώτα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, 11 αστικά λεωφορεία LNG στην πολωνική πόλη Olsztyn.

Η Solbus,η Lider Trading (η εταιρεία με την οποία συνεργάζεται στον κλάδο διανομής) και η Gazprom Germania έλαβαν μέρος επιτυχώς στον δημόσιο διαγωνισμό που πραγματοποίησε η πόλης της Βαρσοβίας και κατάφεραν να πείσουν την δημοτική εταιρεία συγκοινωνιών της πόλης σχετικά με τα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη της χρήσης φυσικού αερίου ως καύσιμο οχημάτων. Η Solbus θα προμηθεύσει την MZA με καινοτόμα αστικά λεωφορεία με καύσιμο LNG και η Gazprom Germania θα προμηθεύσει το LNG και θα επενδύσει για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για τον ανεφοδιασμό των οχημάτων.

«Τα λεωφορεία που κινούνται με φυσικό αέριο είναι μια πολύ απτή λύση για φιλικές προς το περιβάλλον δημόσιες συγκοινωνίε στη Βαρσοβία. Το φυσικό αέριο ως καύσιμο είναι σημαντικά φθηνότερο. Η χρήση φυσικού αερίου μειώνει και την εξάρτηση μας από το πετρέλαιο» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΜΖΑ, Adam Stawicki.

“Το φυσικό αέριο καθίσταται μία ολοένα σημαντικότερη μορφή καυσίμου  για τον κλάδο των δημόσιων συγκοινωνιών, δεδομένου ότι παρέχει σαφή οικονομικά οφέλη και μειώνει σημαντικά τους ρύπους. Κατά συνέπεια, θέλουμε να πείσουμε περισσότερους πελάτες για την ελκυστικότητα του φυσικού αερίου ως καύσιμο κινητήρων, μαζί με τον εγχώριο συνεργάτης μας την Solbus», δήλωσε οτ Timo Vehrs, Δ/ντης Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της Gazprom Germania.
Το υγροποιημένο φυσικό αέριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο και είναι εξίσου φιλικό προς το περιβάλλον όσο το CNG (compressed natural gas), το οποίο αποτελεί σήμερα ένα από τα πλέον υποσχόμενα εναλλακτικά καύσιμα, είναι οικονομικότερο από το πετρέλαιο και το ντίζελ και έχει 25% χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου  του άνθρακα.

Το πρόγραμμα λεωφορείων LNG στην Πολωνία αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων του Ομίλου Gazprom για την στήριξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για ασφαλέστερες, περιβαλλοντικά φιλικότερες και οικονομικά προσιτές συγκοινωνίες.

Επιπρόσθετες πληροφορίες:
Η Gazprom Germania GmbH, με έδρα το Βερολίνο, είναι 100% θυγατρική της Gazprom. Από την ίδρυσή της το 1990, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε ένα διεθνή όμιλο. Ο όμιλος αποτελείται από περίπου 40 εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 20 χώρες στην Ευρώπη, την Β. Αμερική και την Ασία κυρίως στην παραγωγή, αποθήκευση και εμπορία του φυσικού αερίου στον κλάδο των συγκοινωνιών. Σήμερα, διαθέτει περίπου 1.200 εργαζόμενους, 200 από τους οποίους εργάζονται στην έδρα της εταιρείας στο Βερολίνο. Μαζί με τους στρατηγικούς εταίρους της, η Gazprom Germania συνεισφέρει στη διασφάλιση αξιόπιστης και περιβαλλοντικά φιλικής προμήθειας ενέργειας προς την Ευρώπη.

Η Solbus είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που κατασκευάζει λεωφορεία και η οποία ανταγωνίζεται με επιτυχία στην πολωνική αγορά τους πιο φημισμένους ευρωπαίους κατασκευαστές λεωφορείων. Η εταιρεία ειδικεύεται στην ανάπτυξη και την παραγωγή σύγχρονων, φιλικών προς το περιβάλλον αστικών λεωφορείων που κινούνται με φυσικό αέριο. Η Solbus επικεντρώνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες προϊόντων: αστικά λεωφορεία, υπεραστικά λεωφορεία και πούλμαν μεγάλων αποστάσεων. Η Solbus χρησιμοποιεί ανταλλακτικά από διεθνείς προμηθευτές όπως οι Cummins, Iveco, ZF & Voith. Όλα τα οχήματα της Solbus ανταποκρίνονται στα αυστηρά πρότυπα ασφαλείας και τα περιβαλλοντικά πρότυπα της Ε.Ε. Η εταιρεία απασχολεί 150 υπαλλήλους. Η κύρια μονάδα παραγωγής της Solbus βρίσκεται στο Solec Kujawski και καλύπτει έκταση 8.000 τ.μ. Η εταιρεία συνεργάζεται με έμπειρους σχεδιαστές από τη Πολωνία και το εξωτερικό για τον σχεδιασμό των λεωφορείων της.